Cum funcționeaza emoțiile?

unsplash-image-Cs3y8Mn6-Gk.jpg

Ce sunt emoțiile?

Emoțiile sunt stări psihologice care au o bază biologică și se concretizează prin modificări la nivel neurofiziologic, fiind asociate cu gândurile și comportamentele unei persoane. Acestea pot fi pozitive sau negative, adaptative sau dezadaptative.

Cu alte cuvinte, atunci când suntem fericiți, triști sau trăim alte emoții, se activează anumite zone specifice la nivelul creierului.

De ce sunt utile emoțiile: emoții și comportamente

Emoțiile au rolul de a motiva anumite comportamente, adică, de a te împinge spre o acțiune sau alta. Atât emoțiile pozitive, cât și cele negative, sunt normale și au un rol important. Atunci când suntem fericiți, bine-dispuși, suntem motivați să ne mobilizăm resursele pentru a ne atinge obiectivele sau rezolva sarcinile.

Chiar dacă sună ciudat, chiar și tristețea și durerea ce urmează după o despărțire sunt foarte utile și adaptative. Spre deosebire de fericire, supărarea are rolul de a ne conserva resursele, de a ne plasa într-o stare de pauză de la acțiune, în care avem ocazia să medităm asupra celor petrecute, fără a acționa impulsiv.

Emoții adaptative și dezadaptative

Deseori apare o confuzie de genul: Emoțiile pozitive sunt adaptative, iar cele negative sunt dezadaptative. Acest lucru este departe de a fi adevărat.

Atunci când realizăm distincția între adaptativ-dezadaptativ, avem în vedere anumiți parametri: intensitate, durată și frecvență. Emoțiile dezadaptative sunt acelea care iau proporții mult mai mari decât ar fi normal într-o situație, se mențin un timp foarte îndelungat și apar mult mai frecvent decât ar fi sănătos.

Deci, dacă tristețea este o emoție adaptativă, varianta ei dezadaptativă ar fi depresia - ești foarte trist aproape în fiecare zi, în cea mai mare parte a zilei. Nu este neapărat să ai depresie pentru ca tristețea să fie dezadaptativă, poate ai doar tendință să te întristezi ușor și frecvent, în situații în care majoritatea persoanelor sunt indiferente - chiar dacă îți revii repede, uneori și acest lucru poate devine obositor și nefavorabil pentru tine.

Căsătoria raționalului cu iraționalul: Gândul și emoția

V-ați întrebat vreodată de ce în aceeași situație, trei persoane reacționează în trei feluri diferite?

Luați acest exemplu: Pasagerii unui avion tocmai ce s-au îmbarcat la bord. Oamenii și-au aranjat bagajele, s-au așezat, potrivindu-și acum centurile de siguranță. În clipa următoare, asistentul de zbor anunță ”În acest moment echipajul derulează niște verificări tehnice la nivelul avionului. Ne așteptăm ca în nu mai mult de 20 de minute să fim gata pentru a decola. Vă mulțumim pentru răbdare!”

Pasagerul 1 - O doamnă, la primul ei zbor; fața ei este albă, buzele curbate în jos, privirea goală înainte: ”Vai de mine, sigur au găsit o problemă, am văzut eu la televizor ce nenorociri se pot întâmpla cu avioanele!”

Pasagerul 2 - Un domn la patru ace, cu fața rrroșie, strânge de un pix de-i sare capacul, își spune: ”Incompetenți! Companie de doi lei! Așa ceva e inadmisibil, plătesc atâția bani ca să întârzii la meeting!”

Pasagerul 3 - Un tânăr care este aproape mai relaxat ca trainingul pe care-l poartă, zâmbește și continuă conversația de pe Whatsapp: ”Ei, avem o mică întârziere, dar sunt foarte încântat că echipajul tehnic își dă interesul să fie totul în regulă înainte de zbor.”

Puteți ghici ce emoție trăiește fiecare pasager? Dacă ați răspuns cu: anxietate, furie și bucurie - ați răspuns corect.

Ce putem concluziona din aceste exemple? Că modul în care interpretăm și ne raportăm la anumite situații, influențează emoțiile pe care le trăim. Prin urmare, avem capacitatea de a ne modela percepția, astfel încât stările noastre să fie mai proporționate.

Previous
Previous

Ce se întâmplă în psihoterapie?

Next
Next

Ce sunt nevoile psihologice de bază?