Ce se întâmplă în psihoterapie?
Psihoterapia este o ramură a psihologiei, care urmărește îmbunătățirea stării de bine a persoanei, prin tehnici specifice, în funcție de formarea psihologului. Cam așa sună o definiție foarte generală și clasică.
Din definiția de mai sus, putem observa că există trei elemente: persoana (clientul/pacientul), psihologul și tehnicile. Voi vorbi în continuare despre fiecare element, astfel încât să fie foarte clar unde țintește psihoterapia și de ce nu suntem nebuni.
Clientul/pacientul - este persoana care apelează la serviciile psihologice. Oamenii care decid să vină la psiholog (sau cei care ar putea beneficia de psihoterapie, dar nu aleg să vină), sunt persoane aflate într-o situație dificilă care se poate manifesta în diverse feluri. Câteva exemple: dificultăți de concetrare la muncă/școală, neînțelegeri cu soțul/soția/copilul/alți membri ai familiei, dificultăți de comunicare, stres/anxietate, tristețe, diverse nemulțumiri, doliu, etc. Dacă suntem onești, cu toții am trecut măcar prin câteva dintre aceste situații.
De cele mai multe ori, reușim să gestionăm singuri aceste probleme. Cu toate acestea, resursele noastre sunt limitate și, uneori, ne este greu să punem lucrurile în ordine - acestea sunt acele momente când ajutorul de specialitate este benefic.
Imaginați-vă următorul exemplu: Se arde un bec din casă. Îl schimbați. Ziua următoare, se întrerupe curentul în casă. Observați că la vecini luminile ard de zor, așa că verificați panoul electric și remarcați că a căzut o siguranță, remediați problema și seara dumneavoastră este din nou luminată. Acest scenariu se repetă de câteva ori, reușiți să rezolvați problema (de suprafață) aproape imediat. Peste două zile, simțiți un miros înecăcios, însoțiț de un fum negru și dens, urmat de o nouă întrerupere - decideți, logic, să chemați un specialist.
În consecință, dacă tot la două zile sau chiar zilnic vă supără un aspect din viața psihologică, emoțională, relațională - de ce ați fi nebuni să apelați la un specialist?
Psihologul - este o persoană care a absolvit facultate de psihologie, după care poate urma un masterat pentru specializarea dorită. Psihoterapeutul este un psiholog, care a urmat un masterat pentru această specializare, urmat de cursuri de formare și supervizare, în una (sau mai multe) din formările psihoterapeutice, cum ar fi: formare cognitiv-comportamentală, psihanalitică, existențială, integrativă, etc.
Cu alte cuvinte, psihoterapeutul își petrece peste 5 ani de zile, studiind omul - personalitatea, gândurile, comportamentele, emoțiile, comunicarea, relațiile și multe alte aspecte specifice. Prin urmare, așa cum electricianul cunoaște circuitul electric și problemele ce-l însoțesc, psihoterapeutul cunoaște omul și problemele ce-l însoțesc.
Tehnicile - sunt niște mijloace care urmăresc mai multe scopuri. Acestea oferă persoanei posibilitatea să-și analizeze mai profund situația de viață, clarificându-i gândurile pe care le are, descoperind de ce trăiește anumite emoții mai intense, de ce îl irită colegul de lucru care vine cu papuci la serviciu, etc.
Psihoterapia nu se bazează pe presupuneri magice precum zodiacul; ea este o metodă științifică, în favoarea căreia s-au realizat o mulțime de studii, astfel validându-se anumite tehnici care s-au dovedit a fi eficiente.